Paprika

Čime je bogata paprika?

Sadrži veliku količinu vode, šećere, proteine, biljna vlakna, a od organskih kiselina jabučnu i limunsku. Ima dosta vitamina C i provitamina A, a u manjim količinama vitamine E, B1, B2 i B6. Od mineralnih materija su prisutni kalijum, natrijum, kalcijum i gvožđe.

Primena

Postoji više sorti paprika različitog izgleda i ukusa. Po ukusu se deli na slatku i ljutu. Papriku je najbolje jesti u svežem stanju, jer se na taj način unose svi hranljivi sastojci kojima je bogata. Koristi se za pravljenje turšije, raznih jela i salata. Ljuta paprika otvara apetit, jedan je od najvažnijih začina, i bez nje se ne mogu zamisliti takos i čili, a odlično ide uz meso, ribu i jela od povrća.

Čuvanje paprike

Birati čvrste, debele, teške i sjajne plodove svetlozelene, žute, narandžaste ili crvene boje, bez oštećenja. Crvena paprika ima oko 20% više vitamina C od zelene. Ukoliko je naborana znači da je došlo do gubitka vlage i da je uvenula. Ako unutar paprike počne kvarenje, na površini se javljaju vlažne mrlje.
Čuvati je neopranu u plastičnoj kesi u frižideru 5-7 dana. Pre upotrebe papriku oprati pod mlazom vode. Ne potapati je, jer tako dolazi do gubitka vitamina i minerala.

Od čega potiče ljutina paprike?

Od kapsaicina, alkaloidne supstance koja je slična kofeinu. Kapsaicin se ne menja prilikom kuvanja i zamrzavanja. Širi krvne sudove, pa se javlja osećaj zadovoljstva.

Lekovita svojstva

Koristi se za jačanje imuniteta, hrani i obnavlja ćelije, protiv starenja, povoljno utiče na kosu i kožu, protiv raka, kontroliše dijabetes, dobar je izvor antioksidanasa, ima antivirusna i antibakterijska svojstva, za dobro varenje, dezinfikuje, poboljšava cirkulaciju, protiv umora, štiti od kardiovaskularnih bolesti, snižava nivo masti i holesterola. Siromašna je kalorijama, pa pomaže u gubitku telesne težine.
Ulja i kreme na bazi ljute paprike se koriste kod bolesnih vena i ujeda insekata.

Такође Вам се може допасти