Bundeva

Čime je bogata bundeva?

Meso sadrži dosta vode (oko 93%), šećere (5-10%), a u malim količinama su prisutni skrob, proteini, masti i biljna vlakna. Bogato je vitaminima B- grupe i provitaminom A. Od mineralnih materija sadrži kalcijum, fosfor i gvožđe.
Seme ima veću kalorijsku vrednost od mesa, pošto sadrži više ugljenih hidrata, proteina, masti, celuloze i pektina. Od vitamina su u većoj količini prisutni B1, B2, B3, E, a od mineralnih materija gvožđe, fosfor, magnezijum, mangan, bakar i cink.

Ulje bundeve

Dobija se hladnim ceđenjem, bez korišćenja hemikalija. Spada u najkvalitetnija ulja. Koristi se za pripremanje salata.

Čuvanje

Birati podove sa sjajnom korom, bez mrlja. Na preseku treba da je narandžaste boje. Njčešće se jede pečena, a koristi se i za pripremu raznih supa i sosova. Bundevu čuvati do nekoliko meseci na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Lekovita svojstva

Bundeva izbacuje štetne materije iz organizma, poboljšava izlučivanje mokraće, smanjuje nervozu, pogodna je za dijabetičare, umiruje kožu i dobra je u borbi protiv akni, jača imuni sistem, ima antioksidativno delovanje, povoljno utiče na osobe koje su obolele od psorijaze. Semenke se koriste preventivno protiv raka.
Zbog niske kalorijske vrednosti (oko 30 kalorija na 100 grama) preporučuje se osobama koje žele da smršaju.

Tikvice

Tikvice sadrže dosta vode (oko 95%) i ugljene hidrate. Bogate su vitaminima B-grupe, vitaminom C i provitaminom A. Lako se vare zbog niskog sadržaja celuloze. Od mineralnih materija su prisutni kalijum, mangan, gvožđe i magnezijum.
Izbegavati velike i prezrele plodove sa mekanim i izboranim krajevima. Birati mlađe i manje plodove sa korom koja nije oštećena, ni smežuarana. Meso treba da je belo i ukusno. Čuvati ih u plastičnoj kesi u frižideru do 3 dana.
Imaju antioksidativno i antimikrobno delovanje, smanjuju rizik od raka, snižavaju pritisak, holesterol i nivo šećera u krvi. Imaju nisku kalorijsku vrednost (oko 17 kalorija na 100 grama), pa pomažu u gubitku telesne težine.

Такође Вам се може допасти