Kukuruz

Čime je bogat kukuruz?

Vitaminima B-grupe, vitaminom C i provitaminom A. Od mineralnih materija sadrži fosfor, gvožđe, kalijum i magnezijum. Ima dosta biljnih vlakana i ugljenih hidrata.

Primena

Koristi se za dobijanje brašna, griza, ulja, prekrupe, mekinja, kukuruznog skroba, skrobnog sirupa i skrobnog šećera. Može zameniti jedan deo slada u proizvodnji piva.
Kukuruz šećerac, koji sadrži dosta šećera (glukozu i fruktozu) i značajne aminokiseline, koristi se za pripremu toplih i hladnih predjela, supa, čorbi i salata.
Kukuruz kokičar puca na visokim temperaturama, pa se koristi za dobijanje kokica.
Korn fleks se dobija od kukuruznog griza, meda, šećera i ekstrakta slada (koncentrisani proizvod slada bogat šećerima) bez konzervansa, veštačkih boja i aroma.

Čuvanje kukuruza

Treba birati kukuruz koji nije bio izložen toploti, jer povišene temperature dovode do smanjenja kvaliteta i bržeg kvarenja. Konzumiranje svežeg kukuruza se preporučuje na dan kupovine ili u roku od tri dana, jer je tada ukus najprijatniji. Za duže čuvanje se pakuje u plastične kese i stavlja u frižider.
Pošto se na tržištu može naći i genetski modifikovani kukuruz, tražiti sertifikat o organsko proizvedenoj hrani.

Lekovita svojstva

Kukuruz sadrži folnu kiselinu (B9) koja utiče na regulisanje aminokiselina u organizmu i na taj način se smanjuje rizik od bolesti srca. Unošenje folne kiseline u trudnoći smanjuje rizik od oštećenja nervnog sistema novorođenčeta.
Snižava nivo holesterola i šećera u krvi, pa ga mogu jesti osobe koje se hrane po određenom dijetetskom režimu.
Kukuruzna vlakna omogućavaju lakše varenje i smanjuju rizik od raka debelog creva.
Za razliku od ostalog povrća, koje je bolje jesti u svežem stanju da ne bi došlo do gubitka vitamina i minerala, prilikom kuvanja i pečenja kukuruza oslobađaju se molekuli koji imaju antioksidativno delovanje. Kuvanje na pari pokazuje najbolje rezultate.

Такође Вам се може допасти