Jezgrasto voće

Čime je bogato jezgrasto voće?

Uljem (45-60%), proteinima (15-25%), mineralnim materijama (bakrom, manganom, magnezijumom, gvožđem, selenom, kalijumom, kalcijumom, fosforom, jodom, cinkom), vitaminima (B-grupe, E, D, A i C), biljnim vlaknima i ugljenim hidratima. Prijatan ukus potiče od aromatičnih materija.
Treba ga kombinovati sa namirnicama životinjskog porekla, jer proteini jezgrastog voća ne sadrže lizin – važnu aminokiselinu.

Čuvanje

Birati teške plodove, jer su lagani najčešće prazni ili pokvareni. Ljuska treba da je čista i bez oštećenja. Izbegavati plodove koji su crvljivi, plesnivi, nekarakteristične boje i one koji su dugo stajali (pošto mogu biti užegli). Jezgrasto voće čuvati u frižideru do nekoliko meseci.

Aflatoksini

To su otrovi koji se svrstavaju među najkancerogenije supstance. Proizvodi su plesni Aspergillus (najčešće Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus) koje se pod uticajem visoke temperature (26-28°C) i visoke relativne vlažnosti vazduha (85%) obrazuju na kikirikiju, orahu, bademu, lešniku, kukuruzu, pistaćima, soji, pirinču, ječmu, pšenici, začinima, mesu, mleku i mlečnim proizvodima. Otkriveni su i u stočnoj hrani.
Do razvoja plesni Aspergillus najčešće dolazi na kikirikiju. Zaštita od aflatoksina je čuvanje jezgrastog voća u frižideru (do nekoliko meseci) i kupovina od proverenih proizvođača.

Da li jezgrasto voće goji?

Iako ima veliku hranljivu vrednost zbog visokog sadržaja ulja, studije su pokazale da su osobe koje jezgrasto voće konzumiraju dva puta nedeljno manje sklone gojenju od osoba koje ga ne konzumiraju.

Kikiriki

Od mineralnih materija u većoj količini sadrži bakar i mangan, a od vitamina B1, B2, B3 i B7.
Leči depresiju, ima antioksidativno delovanje, protiv nervnih oboljenja, smanjuje rizik od raka i bolesti srca, štiti od Alchajmerove bolesti, uklanja loš holesterol, protiv gljivičnih infekcija, pomaže pravilnom rastu i razvoju dece.
Spada u alergene. Usled alergijske reakcije dolazi do povraćanja, bolova u stomaku, oticanja usana, jezika i grla.

Lešnik

Sadrži vitamine B-grupe i E, a od mineralnih materija kalijum, kalcijum i gvožđe.
Dobar je protiv upale pluća, niskog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, anemije, hemoroida, dijareje, izbacuje toksine iz organizma i smanjuje rizik od raka.
Ulje lešnika se koristi u aromaterapiji i za pravljenje raznih kozmetičkih preparata.

Suncokret

Sadrži kalijum, kalcijum, cink, bakar, jod, magnezijum, selen i gvožđe, a od vitamina D, E, A, B1, B3 i B6.
Smanjuje rizik od raka, štiti od kardiovaskularnih bolesti, uklanja nervozu i toksine iz organizma.

Badem

Sadrži vitamine E, B2, B3, B7, a od mineralnih materija kalijum, kalcijum, fosfor, bakar i gvožđe.
Štiti od bolesti srca, čira na želucu, mučnine, bolesti creva, snižava nivo lošeg holesterola, uklanja nervozu i smanjuje rizik od dijabetesa.
Ulje badema se koristi za izradu kozmetičkih i farmaceutskih preparata.

Orah

Od mineralnih materija sadrži kalijum, magnezijum, gvožđe i fosfor, a od vitamina vitamine B-grupe i C.
Dobar je protiv anemije, kardiovaskularnih bolesti, upale sluzokože očiju, nervoze i plućnih bolesti.

Такође Вам се може допасти