Ananas

Čime je bogat ananas?

Od energetskih sastojaka ima najviše ugljenih hidrata (12%), a malo proteina i masti. Sadržaj vode je visok (oko 87%). Sadrži vitamine C, B1, B2, B3 i A. Bogat je mineralnim materijama od kojih su u najvećim količinama prisutni gvožđe i kalcijum.

Kako se gaji?

Najkvalitetniji ananas potiče sa Havaja.
Prvo se na tlo nanosi đubrivo na koje se nakon toga zasade sadnice. Potrebno je oko šest nedelja da sadnice puste korenje i počinju da rastu dugački, kruti listovi. U središtu listova se posle nekog vremena pojavljuje stabljika dužine od 60 do 120 cm, a na vrhu se stvara kita cvetova. Iz tih cvetova nastaje plod ananasa.
Prilikom branja ljudi nose rukavice i dugačke pantalone zbog oštrih listova. Biljka se savija i čupa iz korena ili se plod seče krivim nožem.

Određivanje zrelosti ananasa

Kada se zelene bodljike lako izvlače, a plod ima prijatan miris znači da je ananas zreo. Boja mesa ploda se kreće od žute do crvene. Kvalitetnije sorte su one sa intenzivno žutom bojom mesa. Izbegavati mekane plodove.

Najlakši način sečenja ploda

Lišće se odstranjuje tako što se hvata jednom rukom, a drugom rukom se okreće plod koji stoji uspravno na stolu. Kora se skida odozgo na dole. Poželjno je dublje zahvatiti koru da bi se uklonile bodljike. Nakon toga ananas iseći po želji.

Toksičnost ananasa

Plod se ne smatra otrovnim, ali lišće, trnje i nezrelo meso mogu imati toksične efekte. Toksičnost potiče od bromelaina (ekstrakta dobijenog iz stabljike ananasa).
Bromelain se u malim količinama, u obliku praha, koristi za omekšavanje mesa prilikom kuvanja i tada je toksičnost veoma niska.
U većim količinama izaziva otok i mekoću u ustima. Konzumiranjem soka iz listova dolazi do jakog bola u usnoj duplji, a ukoliko padne na kožu iritacija prolazi posle nekoliko minuta. Nezrelo meso treba izbegavati, jer pored toga što izaziva bolove u grlu, dovodi do prekomernog menstrualnog krvarenja, povraćanja i dijareje.
Bromelain može smanjiti ili pojačati dejstvo antibiotika, tableta za sniženje krvnog pritiska i sedativa. Neki biljni preparati, kao što je valerijana, i alkohol reaguju sa bromelainom.

Lekovita svojstva

Protiv zapaljenja grla i smanjenja promuklosti koristi se nezaslađeni sok od ananasa koji se malo zagreje i popije pre doručka. Sok takođe reguliše varenje i koristi se preventivno protiv prehlade. Ananas u svežem stanju se preporučuje onima koji pate od zapaljenja zglobova. Osobe koje žele da smanje telesnu težinu treba da jedu ananas, jer je niskokaloričan i zdrav. Ne treba ga konzumirati u velikim količinama, jer može izazvati probleme u digestivnom traktu.

Такође Вам се може допасти