Jagode

Čime su bogate jagode?

Sadrže dosta vode, šećere (voćni i grožđani), biljna vlakna (pektin i lignin), slobodne kiseline (citronsku, vinsku i salicilnu) i aromatične materije, od kojih potiče prijatan ukus. Od mineralnih materija prisutni su kalijum, kalcijum, gvožđe i mangan. Bogate su vitaminom C, a sadrže vitamin E i neke vitamine B-grupe.

Karakteristike

Spadaju u familiju ruža. Rano i obilno rađaju, brzo se šire, prilagođavaju se različitim ekološkim uslovima i mogu se gajiti na svim tipovima zemljišta. Najznačajnije sorte su: divlja šumska jagoda, nilgerijska, zelena, daltonijska, baštenska, orijentalna, čileanska…
Koriste se za pravljenje sokova, džemova, marmelada, torti, kolača i slatkog.

Čuvanje jagoda

Birati crvene i sjajne plodove sa zelenim listovima. Izbegavati previše mekane, nagnječene, zelene i trule plodove. Ukoliko se odmah ne iskoriste, čuvati ih neoprane u frižideru do dva dana. Pranjem pre čuvanja opada sadržaj vitamina i minerala, omekšavaju i brže trule.

Alergijske reakcije

Jagode spadaju u voće koje kod nekih ljudi može izazivati alergijsku reakciju. Najčešći simptomi su crvenilo i osip na koži, otežano disanje, svrab i oticanje očiju. Ređe se javljaju mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u grudima, ubrzani puls i oticanje svih delova tela (anafilaktička rekcija).

Lekovita svojstva jagoda

Lišće i koren su se ranije koristili za zarastanje čireva i rana, a čaj od osušenih listova protiv pušačkog kašlja.
Jagode poboljšavaju izlučivanje mokraće iz organizma, dobre su za jetru, protiv zatvora, koriste se za lakše varenje, za pravilan rast i razvoj, protiv celulita, izbacuju toksine iz organizma, smanjuju rizik od bolesti srca i raka debelog creva, snižavaju nivo holesterola, usporavaju starenje, smanjuju glavobolju i nervozu, jačaju kosti, poboljšavaju pamćenje, a preporučuju se i osobama koje pate od reumatizma.
Povoljno utiču na izgled, zravlje i čistoću kože.
Sadrže malo kalorija (oko 30 kalorija na 100 grama), pa ih mogu konzumirati osobe koje vode računa o kilaži. Preporučuje se najmanje 25 plodova dnevno.

Такође Вам се може допасти