Trešnje

Čime su trešnje bogate?

Sadrže šećere (oko 17%), od kojih je najzastupljenija fruktoza, vodu, pektinske materije i kiseline (jabučnu, vinsku i limunsku). Bogate su vitaminima C, B1, B2, B3 i provitaminom A. Od mineralnih materija prisutni su kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe.

Kvalitet trešanja

Birati crvene, zrele, sveže i krupnije plodove. Iz prezrelih trešanja curi sok i lepljive su. Peteljke treba da su zelene i čvrsto privezane za plod. Trešnje se jedu u svežem stanju, ali se koriste i za pripremanje džemova, marmelada, sladoleda, kolača, torti, slatkog i sokova. Poznatije sorte su stela, majska rana, regina, burlat, van…

Toksičnost koštica

Koštice sadrže cijanogene glikozide. Cijanid sprečava transport kiseonika putem krvi. Unošenje malih količina cijanogenih glikozida nije opasno, jer ih telo detoksikuje. Pod malim količinama se podrazumeva gutanje jedne do dve koštice. Ukoliko dođe do gutanja većih količina, javiti se lekaru. Najbitnije je da se zaustavi apsorpcija hemikalija iz koštica. Simptomi su: glavobolja, pospanost, vrtoglavica, slabost, bolovi u grudima, povraćanje i konfuzija.

Lekovita svojstva

Trešnje se preporučuju osobama koje imaju želudačne probleme, izbacuju toksine iz organizma, uklanjaju umor, jačaju imunitet, pomažu kod bubrežnih oboljenja, povoljno utiču na rad srca, za lakši san, za bolje pamćenje, snižavaju nivo šećera u krvi i smanjuju rizik od raka. Zbog niske kalorijske vrednosti koriste se u borbi protiv viška kilograma. Maske od trašanja osvežavaju kožu.

Višnje

Sadrže vodu, šećere, kiseline i pektinske materije. Od vitamina su u većoj količini prisutni vitamin C i provitamin A. Od mineralnih materija sadrže kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Kiselog su ukusa i pored visokog sadržaja šećera.
Ređe se jedu sveže, najčešće se koriste za pravljenje džemova, marmelada, sokova, kolača i torti. Trešnje stižu malo ranije od višanja. Poznatije sorte su meteor, španska, montmorensi, crvena majska, oblačinska, majurka…
Koriste se za izbacivanje toksina iz organizma, protiv artritisa, smanjuju rizik od raka, snižavaju nivo šećera u krvi, pomažu u gubitku telesne težine i omogućavaju lakši san.
Marele su hibrid višnje i trešnje. Po krupnijem izgledu su sličnije trešnji, ali po osvežavajućem ukusu višnji. Poznatije sorte su kraljevska, engleska i pozna.

Такође Вам се може допасти