Zelena salata za opuštanje

Čime je bogata zelena salata?

Sadrži dosta vode, vitamina C, vitamina B-grupe i provitamina A. Od mineralnih materija sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor i gvožđe.
Ima dosta sirove celuloze, a od kiselina su prisutne oksalna, limunska i jabučna.

Sa čime bi trebalo kombinovati zelenu salatu?

Sa mlekom i mlečnim proizvodima. Oksalna kiselina, koja je prisutna u zelenoj salati, vezuje kalcijum i na taj način je osiromašuje. Iz tog razloga je najbolje uz nju konzumirati mleko i mlečne proizvode, koji predstavljaju izvor kalcijuma.

Kako izabrati dobru zelenu salatu?

Listovi treba da budu sveži, čvrsti i zelene boje. Ukoliko su žute boje, znači da je dugo stajala. Braon mrlje ukazuju na kvar.

Pravilno pranje i čuvanje zelene salate

Pre pranja se odstranjuju svi listovi koji su oštećeni. Zatim se svaki list opere vodom. Nakon pranja, zelenu salatu treba odmah iskoristiti. Neoprana, ali nakon uklanjanja oštećenih listova, se može čuvati upakovana u plastične kese u frižideru , ali ne duže od dva dana. Što je razmak između branja i upotrebe veći, povećava se gubitak vitamina C.

Lekovita svojstva zelene salate

Zelena salata deluje umirujuće, pa je bi trebalo da je koriste ljudi koji imaju problem sa spavanjem. Povećava apetit, jača imunitet i smiruje nerve. Važna je za kosti i mišiće, reguliše vodu u organizmu, snižava visok pritisak, ima antikancerogena svojstva, povoljno utiče na kosu i kožu. Omekšava stolicu i omogućava pražnjenje bez bolova.

Такође Вам се може допасти