Kafa – opasna strana

Čime je bogata kafa?

Sadrži celulozu, masti, vodu, šećere, kiseline, kofein i etarska ulja. Od mineralnih materija su prisutni kalijum i magnezijum, a od vitamina niacin (B3). Bogata je antioksidansima.

Kancerogeno jedinjenje

Prženjem kafe na 250-300°C dolazi do stvaranja akrilamida, koji je kancerogen. Istraživanjem je dokazano da kuvanjem, prženjem i pečenjem hrane (posebno hrane koja sadrži skrob) na visokim temperaturama (iznad 120°C) dolazi do nastanka akrilamida. Najviše ga ima u čipsu i pomfritu. Nije prisutan u kuvanoj hrani. Akrilamid je pronađen i u šljivama, osušenim kruškama i crnim maslinama.

Kafa bez kofeina

Uklanjanje kofeina se vrši dok je kafa zelena i nepečena. U te svrhe se koristi voda. Proteini i šećeri se takođe rastvaraju u vodi, pa se radi njihovog očuvanja dodaju dihlormetan, etil acetat i ugljen dioksid. Istraživanja su pokazala da postoji verovatnoća da je dihlormetan kancerogen.
Jedan od najboljih postupaka uklanjanja kofeina je Swiss Water process, jer se kofein odstranjuje samo pomoću vode, bez dodatka hemikalija. Za razliku od kafe sa kofeinom, ne sprečava apsorpciju vitamina i minerala. Ipak, treba obratiti pažnju na postupak kojim se uklanja kofein, odnosno da li se koriste hemikalije.
Kofeina ima i u čaju, gaziranim i energetskim pićima, u nekim tabletama protiv glavobolje i gripa.

Instant kafa

Ili rastvorljiva kafa, proizvodi se freeze drying ili spray drying postupkom.
Frezze drying postupak se zasniva na uklanjanju vode iz kafe sublimacijom (prelazak iz čvrstog u tečno stanje). Spray drying postupak (kod koga kafa prolazi kroz paru vrućeg vazduha) se češće koristi, jer je ekonomičniji i brži.
Ekstrakt kafe se dobija tako što se pečena, mlevena kafa ekstrahuje vodom, nakon čega se uparava ili suši.

Surogat kafe

Mešanjem kafe sa pšenicom, ječmom, raži i drugim žitaricama dobija se surogat. On je jeftiniji i lošijeg je kvaliteta od kafe.
Ukoliko niste sigurni da li je kafa koju ste kupili surogat ili ne, izvršiti proveru na sledeće načine.
U čašu hladne vode sipati malo kafe. Nakon pola sata proveriti da li je kafa na površini ili se spustila na dno. Ako je na dnu, u pitanju je surogat.
Drugi način je da se u napravljenu kafu potopi kocka šećera. Ukoliko se kocka oboji u crveno, a ne u smeđe, u pitanju je surogat.

Lekovita svojstva

Kafa povećava koncentraciju, poboljšava raspoloženje, smanjuje anksioznost, štiti od dijabetesa tipa 2, od Parkinsove i Alchajmerove bolesti. Preporučuje se jedna ili dve šoljice kafe dnevno, ali ne i više.
Ukoliko se pretera sa konzumiranjem, dolazi do nesanice, glavobolje, nervoze, lupanja srca, depresije, opadanja koncentracije, a stvara se i zavisnost. Kafa povećava krvni pritisak, nakon čega naglo opada. Iz tog razloga se ne preporučuje ljudima sa niskim pritiskom. Štetna dejstva kafe se povećavaju u kombinaciji sa cigaretama i nedovoljnim kretanjem.
Energetska vrednost crne kafe je 1-2 kcal na 100 ml.

Такође Вам се може допасти