Trihineloza

Ko može da oboli od trihineloze?

Trihineloza je bolest ljudi i nekih životinja mesoždera, uključujući i svinje.

Ko je uzročnik trihineloze?

Uzročnik bolesti je crv veličine 1,4-4 mm. Zbog veličine se ne može uočiti golim okom, već se koristi jači mikroskop koji se naziva trihinoskop.

Ko je odgovoran za prenošenje?

Prenosioci trihineloze su najčešće pacovi, koji jedu sve i kreću se svuda. Kada svinja pojede uginulog, zaraženog pacova bolest se prenosi na nju, pa to svinjsko meso predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje.

Koji su simptomi bolesti?

U početku se javljaju povraćanje i bolovi u stomaku, što ukazuje na trovanje. Kada paraziti dospeju u mišiće, dolazi do povišene temperature 40-41°C, bolova u mišićima, znojenja, otežanog žvakanja i gutanja.

Da li se trihineloza može izlečiti?

Ukoliko se na vreme postavi tačna dijagnoza, veliki su izgledi za izlečenje, ali i tada postoji mogućnost da neki mišići ostanu oštećeni. U ekstremnim slučajevima posledica može biti invalidnost.

Mere zaštite

Svinjsko meso i svinjske prerađevine moraju da prođu kontrolu kvaliteta, nakon čega se stavlja pečat, kao dokaz da je meso zdravstveno ispravno.

Kako se obavlja pregled?

Svinjsko meso se nosi u ovlašćenu ustanovu i uzimaju se komadići mesa sa dijafragme, tj. sa mesta na kome se dijafragma vezuje za kičmu. Ako je meso zdravstveno ispravno, stavlja se pečat. Ukoliko je meso zaraženo, ne sme se zakopavati, jer će ga pacovi brzo naći. Najbolje je da se spali ili da se iskoristi za tehničke potrebe.

Такође Вам се може допасти