Pšenična trava protiv starenja

Čime je pšenična trava bogata?

Vitaminima A, B, E, C, K i F, mineralima, hormonima, hlorofilom, antioksidansima i aminokiselinama. Hlorofil obnavlja ćelije i steriliše rane.

Lekovita svojstva

Pšenična trava jača kosti i zglobove, poboljšava varenje, uklanja stomačne tegobe i malaksalost. Takođe čisti krv, poboljšava cirkulaciju, usporava starenje, sprečava pojavu sede kose, reguliše nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Hranljiva vrednost je ista kao tri porcije svežeg voća.

Zasadi sam

Ima je u prodavnicama zdrave hrane u sušenom ili svežem obliku, ali je možete i sami zasaditi.

Pripremite zrna tako što ih stavite u mlaku vodu (2 prsta zrna, 3 prsta vode). Kada se zrna natope, iscedite ih, a vodu možete popiti, jer sadrži dosta vitamina i minerala. Zatim ih ubacite u teglu, koju treba pokriti gazom i vezati gumicom. Dok klice ne dostignu 1,5-2 cm ispirajte ih hladnom vodom jednom ili dva puta dnevno. Treba da su uvek vlažne, ali ne i mokre. Nekoliko sati pre upotrebe stavite ih na sunce da se formira hlorofil. Neutrošene klice se mogu čuvati u frižideru u plastičnoj posudi i ispirajte ih svakog dana. Vreme natapanja zrna je 12 sati, a vreme klijanja 3-4 dana na temperaturi od 20°C.
Natopljena i proklijala zrna preručite u plastičnu posudu u koju je prethodno stavljen sloj zemlje od 4 cm. Pokrijte sa nekoliko listova novina. To sve obmotajte izbušenom plastičnom kesom. Posle 3 dana stajanja, otkrijte zemlju i svakodnevno je zalivajte, da bude vlažna. Posuda treba da bude na temperaturi od oko 20°C. Žetva počinje nakon 10-14 dana, a dan ili dva se posuda izlaže suncu zbog sinteze hlorofila. Uzima se cela biljka, sa korenjem, i makazama se iseče pšenična trava. Koristi se kao salata ili se dodaje drugim salatama.
Sok od zelene trave se pravi tako što se pšenična trava melje u blenderu. Procedite sok i pijte ga svaki dan nakon doručka.

Такође Вам се може допасти