Kvalitet mleka – ocenite sami

Boja

Mleko je bele ili žućkaste boje. Žuta boja potiče od pigmenta karotenoida. Obrano mleko je plave boje. Pojava crvene ili intenzivne žute boje ukazuje na loš kvalitet mleka. Pokazuje da je mleko zagađeno ili da je životinja bolesna.

Miris

Karakterističan je i podseća na životinju. Mleko lako prima strane mirise koji potiču od dejstva mikroorganizama, načina ishrane, bolesti i lečenja životinja.

Ukus

Mleko je sladunjavo. Pred kraj muže ima slan ukus. Strani ukus potiče od načina ishrane ili od lekova kojima je životinja lečena. U prisustvu metala dobija metalni ukus. Ukoliko je došlo do dejstva bakterija i kvasaca, javlja se kiseo ukus. Razvoj plesni izaziva plesniv ukus.

Konzistencija

Mleko je tečne konzistencije. Pod dejstvom mikroorganizama se javljaju mane. Ukoliko je mleko sirasto došlo je do slatkog zgrušavanja. Ako je naduveno u pitanju je mleko koje previre. Usled dejstva posebnih mikroorganizama javljaju se sluzavost i tegljivost. Veće prisustvo bakterija mlečno-kiselinskog vrenja izaziva zgrušavanje.
Mleko je slabo kiselo pH=6,5-6,8. Prilikom varenja daje alkalnu reakciju krvi i mokraće.

Kako da se očuva kvalitet mleka?

Mleko je pogodna sredina za razvoj mikroorganizama, koji mogu dospeti u mleko iz vazduha, vode i preko neopranog posuđa.
Životinje se moraju redovno kontrolisati, jer ako su bolesne to štetno utiče na zdravlje ljudi.
Ako je životna sredina zagađena, u mleku se mogu naći hemijska jedinjenja koja služe za zaštitu bilja i antibiotici kojima se leče životinje.
Prilikom proizvodnje, prenosa i čuvanja mleka treba sprovesti rigorozne higijenske mere (posebno zato što je mleko hrana nedorasle dece), jer predstavlja veliku mogućnost za prenošenje zaraznih oboljenja i trovača hrane.

Такође Вам се може допасти